Wil je starten als freelancer? Dan heb je je waarschijnlijk al afgevraagd welke prijs je mag vragen voor je diensten. Gemiddeld verdient een freelancer in Nederland zo’n 51 euro per uur. Toch zijn er mensen die het met de helft moeten stellen en anderen die er nog niet aan denken om voor zo’n bedrag te werken. Je prijs hangt namelijk af van een aantal factoren.
Sector
De meest doorslaggevende factor die je prijs beïnvloedt, is het soort werk dat je uitvoert. Ben je administratief bediende of vertaler, dan kun je rekenen op een gemiddelde van 35 euro per uur. Wie echter als voice-over of stemacteur aan de slag gaat, mag daar maar liefst een bedrag van 105 euro voor rekenen. De meeste copywriters vragen 45 euro per uur. Bekijk dus zeker wat je directe concurrentie doet en baseer je op hun prijzen.
Ervaring en vaardigheden
Freelancers die al wat projecten of opdrachten achter de rug hebben, kunnen via referenties aantonen dat ze goed zijn in hun vak. Voor die kwaliteitsgarantie willen de meeste klanten gerust wat meer betalen.
Wie extreem goed is in zijn of haar vak, of wie unieke vaardigheden heeft, kan gerust een paar euro’s meer vragen dan iemand die dingen doet die bijna iedereen kan. Ook hier zijn referenties van cruciaal belang.
Kom je nog maar net kijken in de freelancewereld? Start dan met een prijs onder het gemiddelde van jouw sector. Zodra je meer ervaring hebt, kan je je prijzen verhogen.
Complexiteit en tijdsdruk
Als je klant een opdracht extra snel afgewerkt wil zien, of als je een moeilijke of hele grote opdracht binnenkrijgt, kan je gerust een hogere prijs hanteren. Breng de omvang van je taak van tevoren goed in kaart; zo voorkom je onaangename verrassingen voor jezelf of voor je opdrachtgevers.
Belastingen en onkosten
Het bedrag dat je klant neertelt, is niet het bedrag dat jij uiteindelijk op je rekening kan zetten. Ruw geschat houd je de helft van je initiële inkomsten over.
Als freelancer ben je zelfstandige en run je dus in principe een eigen zaak. Daar horen natuurlijk heel wat beroepskosten bij zoals een computer, een auto, je eigen website, naamkaartjes, een smartphone, een boekhouder, drukkosten, telefoonkosten, internet, huur van een kantoor, vervoerskosten…
Bovendien zal je zelf een deel van je inkomsten opzij moeten zetten om je belastingen te betalen en te sparen voor je pensioen. Het principe is eenvoudig: wie meer onkosten heeft, stelt een hogere prijs op.
Wil jij starten als freelance
grafisch vormgever,
copywriter,
marketeer of
webdesigner? Check dan snel ons
opleidingsaanbod!
Share