Thuisonderwijs: 5 tips om spanningen met je kind te vermijden

10/05/2020 Robert de Bruijn

De scholen openen voorzichtig weer hun deuren! Om een leerachterstand te voorkomen en hun kind optimaal bij te staan, nemen veel ouders thuis een onderwijzende rol aan. Ook de kinderen en jongeren die nog niet naar school mogen, moeten noodgedwongen beroep doen op hun ouders om te helpen bij het schoolwerk.

Veel kinderen hebben snel last van spanningen die hierbij komen kijken. En bij het ene kind uit zich dat al wat sterker dan bij het andere. Dat is niet altijd evident, ook niet voor ouders, maar met deze 5 tips smoor je spanningen in de kiem.

thuisonderwijs

1: Aanvaard dat thuisonderwijs anders is dan les volgen op school

Thuis bevinden je kinderen zich in een andere omgeving dan op school en de lessen verlopen minder gestructureerd dan gewoonlijk. Daarnaast raadt de regering aan om contact met anderen zoveel mogelijk te beperken, dus spelen met hun vriendjes zit er thuis ook niet bij. Dat leidt ertoe dat heel wat kinderen moeite hebben bij het concentreren, maar dat is volstrekt normaal! Of je nu leerkracht of ouder bent, het is belangrijk om de grenzen van je kind te respecteren en je best te blijven doen. Met een opleiding Onderwijsassistent sta je je kind zo goed mogelijk bij!

2: Laat je kind meebeslissen

Scholen sturen regelmatig huiswerk en taakjes door om het leerproces op gang te houden. Maar laat je kind ook zelf beslissen wat ze leren. Laat ze een lijst opstellen van wat ze graag willen doen. Bakker worden? Of gaan ze liever aan de slag in de wetenschap?

thuisonderwijs

3: Stel een planning op

Stel een planning op rond het schoolwerk van je kinderen. Hang die op aan de muur, goed zichtbaar voor het hele gezin. De meeste leerlingen werken op school met een vast uurrooster, dus probeer dat thuis na te bootsen om een schoolachtige omgeving te creëren. Maak ook tijd vrij voor taakjes in het huishouden, ontbijt met de rest van het gezin en educatieve spelletjes (al dan niet op de computer). Wil je je eigen tijd of die van je kinderen efficiënter leren invullen en je productiviteit verhogen? Schrijf je dan in voor onze opleiding Timemanagement.

4: Bespreek de situatie met je kind

Laat je kinderen merken dat ze niet alleen zijn in en bespreek de huidige situatie met elkaar. Misschien hebben ze ook al een en ander opgepikt via tv of online? Ze vragen zich misschien ook af welke gevolgen de lockdown of het virus hebben voor hun vrienden en familie. Blijf rustig en eerlijk als je over het coronavirus praat. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding, vraag wat ze al weten en stel hen gerust. Probeer hen niet te onderbreken, laat ze uitpraten en geef hen al je aandacht. Leg daarna rustig zelf de situatie uit en probeer een evenwicht te vinden tussen feiten en emoties.

5: Zorg voor afleiding en ontspanning

Op school wordt ruimte voorzien voor ontspanning en thuis hoort dat niet anders te zijn. Het is belangrijk dat kinderen dagelijks even buiten zijn om hun hoofd leeg te maken. Een boswandeling maken is niet alleen gezond, maar zorgt ook voor een mentale boost! Daarnaast is het ook goed om hier een leerzaam moment van te maken: welke planten groeien er in je eigen tuin? Hoe verandert de stand van de zon gedurende de dag? Er valt zo veel te ontdekken! Geef je kind dus voldoende vrije tijd en zorg voor genoeg ontspanning om stress tegen te gaan. Heb je geen tuin? Verdiep je dan samen in creatieve therapie om fysieke en mentale spanningen weg te werken. De slaapkwaliteit en het humeur van je kind gaan er zo zichtbaar op vooruit!

thuisonderwijs

Klaar om te beginnen?

Waar wacht je nog op? Met bovenstaande tips neem je de touwtjes in handen en stel je het welzijn en het leerproces van je kinderen voorop!


relatedBlogs

Een flexibele thuisstudie volgen? Zij zijn enthousiast!

Achterstallige rekeningen? Verleden tijd met deze 4 tips!

Zo beleef jij een prachtige herfstpreviousLabel

Naar een 'gezondheidsideaal'!

nextLabel

Lockdown: de impact op onze mentale gezondheid - Opiniestuk door psycholoog Hans Bloemen

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

relatedCourses


Creatieve Therapie

Wil jij mensen helpen of laten ontstressen aan de hand van creatieve oefeningen en kunst?

Kindercoaching

Volg de up-to-date thuisstudie Kindercoaching en studeer op je eigen tempo.

Onderwijsassistent

Behaal jouw diploma Onderwijsassistent en start je nieuwe carrière! Schrijf je in.

Stresscoach

Leer personen omgaan met stress en burn-out klachten. Maak ze terug weerbaar en gelukkig.

Studiecoach

Wil jij jouw gevoel en talent voor coaching verder ontwikkelen?

studyCategories


Kinderzorg & Opvoeding

blogTags


ThuisonderwijsPreteachingHomeschoolingPedagogieAfstandsonderwijsKinderenOnderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0