Wereldgodsdiensten: meer gelijkenissen dan verschillen

21/11/2019 Robert de Bruijn

Religie en de mens: het is een onlosmakelijke connectie die zijn oorsprong eeuwen geleden vond. In onze huidige maatschappij zijn kennis en begrip van verschillende religies belangrijker dan ooit. En juist daarom is het zo fascinerend, maar vooral ook erg belangrijk om religie in al haar facetten te bekijken. Want veel mensen weten vaak alleen dat christenen een kruisje om hun nek dragen, orthodox joodse mannen pijpenkrullen hebben dat moslima's een hoofddoek dragen wanneer je ze naar religie vraagt. Zonde, want er is zo veel meer te vertellen dan dat en er valt nog zo veel meer diepgang uit te halen dan nu vaak het geval is.

De vijf wereldgodsdiensten

Er zijn vijf wereldgodsdiensten en die vijf zijn bepaald door de impact van de godsdienst op de geschiedenis van de mensheid. Het heeft dus niets te maken met de grootte van de godsdienst. Tijdens de opleiding Wereldgodsdiensten kom je meer te weten over de gebruiken van elke godsdienst, de kern van het geloof en hoe het is ontstaan. Je ontdekt dat de godsdiensten niet zo verschillend zijn, maar dat er juist veel gelijkenissen zijn. Oordelen over andermans geloof of overtuiging ontstaat immers vaak door onwetendheid. 

Van vijf zuilen tot sabbat

De cursus Wereldgodsdiensten neemt je mee naar alle uithoeken van de wereld en laat je kennismaken met de ideologie die elke regio eigen is. Zo ontmoet je onder andere de boeddhisten die hun leven wijden aan een harmonieus bestaan. Je leert de hindoeïsten kennen, die oprecht geloven in een leven zonder geweld. Verder word je ingewijd in de gebruiken van de islam en de moslims die leven volgens het ‘Vijf Zuilen principe’. Of wat dacht je van het jodendom, dat strikte principes hanteert om de sabbat te respecteren? Ook het christendom wordt uitgebreid belicht. Je leert er bijvoorbeeld alles over de Orthodoxe stroming en de Rooms-katholieke kerk.

Verruim je blik

Omdat godsdienst een grote rol speelt in het leven van miljoenen mensen ter wereld, kom je ongetwijfeld vaak in contact met mensen die anders in het leven staan dan jij. Of dit nu bewoners zijn van een multiculturele wijk, of mensen die je op vakantie in het buitenland ontmoet. Misschien kom je zelfs beroepshalve wel in contact met andere culturen.

Met deze studie verruim je je blik op de wereld en de maatschappij. Dat levert veel nieuwe inzichten op. De opleiding Wereldgodsdiensten is er voor iedereen die open-minded in het leven staat en die andere levensgewoonten en gebruiken als een positieve bijdrage voor een multiculturele maatschappij beschouwt.

Schrijf je hier in of bekijk het gratis proefhoofdstuk. Kijk ook eens bij onze andere opleidingen binnen het thema Kunst & Cultuur. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een cursus Cultuurgeschiedenis of Kennismaken met de Islam.


relatedBlogs

Je omscholen naar een administratieve job werkt!

Zo word je een echte saleskoning(in)!

Maak werk van jouw gevoel voor stijl


relatedCourses

Ritueelbegeleider

previousLabel

Zo maak je je goede voornemens toch nog waar

nextLabel

De strijd om het zwartste zwart

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Hoeveel verdient een freelancer?

09/07/2019

relatedCourses


Bewustzijnscoach

Kies voor de cursus Bewustzijnscoach en studeer op je eigen tempo, waar je wil.

Cultuurgeschiedenis

Word een wandelende encyclopedie tijdens jouw volgende stedentrip in Europa!

Life Coach

Leer feedback geven en ontvangen, begripvol luisteren, doelen en actieplannen opstellen.

Praktische Psychologie Basis

Door online begeleiding van je persoonlijke docent, slaag je binnen mum van tijd!

Wereldgodsdiensten

Wil jij je verdiepen in de verschillende soorten wereldgodsdiensten?

studyCategories


Natuur

Spiritualiteit & Energetische Therapieën

Persoonlijke Ontwikkeling

Psychologie & Therapie

Creativiteit & Hobby

blogTags


WereldgodsdienstenLerenOnderwijsCursusOpleiding

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0