Voordelen ondernemersschap

Welkom bij het avontuur van je leven!

Zit het ondernemerschap in jouw bloed en begint het al te kriebelen als denkt om voor jezelf te beginnen? Wil je die stap wagen en ondernemer worden? Wij zijn ook ondernemers en weten uit eigen ervaring welke voordelen het ondernemerschap kent. Wij zullen hier de belangrijkste toelichten.

1. Eigen baas worden

Veel mensen denken erover na om een eigen bedrijf te starten, zodat ze eindelijk alles op hun ‘eigen manier’ kunnen doen en veel zaken zelf kunnen bepalen. Dit is een goede reden om voor jezelf te beginnen en om te laten zien dat het ook anders kan dan op bijv. je huidige werk. Vraag vooral veel informatie aan ervaren ondernemers die veel kennis en ervaring hebben opgebouwd.

2. Financiƫle onafhankelijkheid

Gemiddeld verdienen ondernemers meer dan mensen in loondienst. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor veel zaken: opleidingen, pensioen, verzekeringen en sparen voor de mindere tijden. Daarom is het belangrijk vooral te investeren in jouw bedrijf. De investeringen zijn zeker de moeite waard.

3. Alles zelf in de hand

Als je in loondienst werkt, bepalen anderen vaak jouw toekomst. Met jouw eigen bedrijf doet je dat zelf. Het grote voordeel is dat je jouw eigen sterke punten kent en zo goed mogelijk hiervan gebruik kan maken. Niemand hoeft je straks nog toestemming te geven om een andere keuze te maken. Zie je ergens een gat in de markt of een mooie kans? Dan bent totaal vrij om daar iets mee te doen.

4. Je bent sneller en flexibeler

We kennen veel grote logge en bureaucratische organisaties en kunnen als werknemer hier maar moeilijk invloed op uitoefenen. In de praktijk moeten verschillende leidinggevenden toestemming geven aan nieuwe projecten en collega ‘s vertellen je dat iets niet kan omdat het ‘altijd zo gegaan is’. Als je een kleine zelfstandige bent, kan je veel sneller beslissingen nemen en staat er maar weinig vast. Je bent eigen baas. Op deze manier kan je direct inspelen op nieuwe trends en mogelijkheden.

5. Je bouwt iets op voor later

Als je een eigen onderneming hebt gaat dit na verloop van tijd een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Deze waarde kan je ‘verzilveren’ door het bedrijf aan een geĆÆnteresseerde partij te verkopen. Als je een gezond bedrijf hebt wat met kop en schouders boven de rest uitsteekt, kan het jouw pensioenvoorziening worden. Een eigen bedrijf opzetten is een investering voor later.

6. Je bent meer in balans

Veel mensen in loondienst staan iedere dag in de file en frustraties lopen op. Als ondernemer bepaal je zelf wanneer en vooral waar je gaat beginnen. Dit kan bijvoorbeeld thuis, onderweg of op een flexplek. Bovendien bepaal jij zelf de werktijden.

7. Je bent een avonturier

Het ondernemerschap vraagt om nieuwsgierigheid. Je neemt een stap die de meeste mensen uit onzekerheid niet zullen nemen. Maar realiseer je dat meer dan honderdduizend mensen ieder jaar deze stap nemen; je bent dus nooit alleen. Zoek netwerken van ondernemers op om te netwerken en te leren.

Share This Article If You Liked It :)